Dobre praktyki w przedszkolach

HACCP przedszkole

Prowadząc przedszkole, zobowiązany jesteś do zapewnienia wyżywienia naszym milusińskim w sposób bezpieczny dla ich zdrowia. Jest to szczególny rodzaj wyżywienia zbiorowego, który podlega licznym regulacjom prawnym Ministerstwa Zdrowia. Przepisy te jasno określają m.in. zawartość soli, cukru oraz tłuszczu w różnych grupach żywieniowych. Określają również, co powinno się znaleźć w jadłospisie, o jego urozmaiceniu oraz o ograniczeniu produktów smażonych. Wszystko dla zdrowia naszych dzieci. Jednakże to nie wszystko, co musisz spełnić. Istnieją również przepisy ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, które nakazują wdrożenie GMP/GHP oraz systemu HACCP.

GMP/GHP w przedszkolach

GMP i GHP to niezbędne minimum sanitarne dla każdej gastronomii, również dla twojego przedszkola. Stanowią one również nieodłączny element całego systemy HACCP. Jako że żywisz dzieci, to odpowiedzialny jesteś za bezpieczeństwo żywności. Odpowiednia higiena personelu, czyste pomieszczenia, w których przygotowywane i przechowywane jest jedzenie, właściwa temperatura posiłku, odpowiednie wyparzanie naczyń i sztućców, regularna kontrola techniczna i sanitarna pomieszczenia, to tylko część elementów, jakie musisz spełnić. To o co musisz zadbać przypomni ci dokumentacja GMP/GHP. Dokumentację tą znajdziesz na https://dokumenty-haccp.pl. Pamiętaj, że stosując się do wymagań dobrych praktyk, dbasz o zdrowie, a niekiedy również życie, swoich podopiecznych. Uchronisz się również przed srogimi karami ze strony stacji sanitarno-epidemiologicznej.

Własna stołówka, czy catering zewnętrzny?

Myśląc o założeniu przedszkola, trzeba przemyśleć aspekt wyżywienia wychowanków. Zastanów się jakie rozwiązanie będzie dla ciebie najlepsze. Czy posiadanie własnej kuchni, czy też zaangażowanie firmy zewnętrznej. I pierwsza i druga opcja ma plusy i minusy.

Własna kuchnia

Własna kuchnia to przede wszystkim możliwość łatwej kontroli, ciepłe posiłki oraz zatrudnienie sprawdzonego kucharza. Jest to gwarancja dla rodziców, że ich pociechy jedzą smacznie i zdrowo. Ale kuchnia to również wyższe koszty. Trzeba posiadać odpowiednie pomieszczenie, zatrudnić kucharza, zaopatrzyć stołówkę w niezbędne naczynia, sztućce i talerze.

Catering

Catering to nic innego jak zlecenie przygotowywania posiłków firmom zewnętrznym. Jest to wygodna opcja, gdyż posiłki dostarczane są na określone godziny i nie ma obowiązku zatrudniania kucharza. Minusem jest fakt, że przewożone są przeważnie w plastikowych pojemnikach i często posiłki są zimne.